Sigorta Primlerini Yükselten Nedenler?
Etkili bir risk yönetim aracı olarak öne çıkan sigorta ile yarınlarını güvence altına almak isteyenler, teminatlardan önce sigorta primlerini araştırıyor. Sigorta primlerinin artışına yol açan faktörlerin bilinmesiyle, sigorta yaptıranlarda oluşan bilinç karşılıklı güven ilişkisine dayanan bu anlaşmayı kuvvetlendiriyor. İhtiyaçlarınıza yönelik en uygun teminatları içeren poliçeleri, hangi fiyatlandırma kriterleri üzerinden sizlere sunduğumuzu şeffaf bir şekilde göstermeyi ve bu sayede öngörebileceğiniz rakamlar üzerinden bütçe planlamalarınızı rahatlıkla yapabilmenizi arzuluyoruz.
Sigorta Primi Nedir?
Sigorta primi, poliçe kapsamında belirtilen riskler karşısında sunulan güvencenin karşılığında sigorta ettiren tarafından gerçekleştirilen ödemeye deniyor. Sigortadan faydalanabilmek için sigorta primlerinin anlaşmada sağlanan ödeme planına sadık kalınarak düzenli bir şekilde yatırılması gerekiyor. Sigorta fiyatı ve prim tutarı ise birçok değişken dikkate alınarak farklı sigorta branşlarında artış gösterebiliyor. Teminat altına alınan risklerin büyüklüğü arttıkça prim ücretleri de artış gösteriyor. Poliçede yer alan detaylar, sigorta primlerinin hesaplanmasındaki öncelikli etkenler arasında yer alıyor.
Sigorta Primine Etki Eden Faktörler
20 farklı sigorta şirketi aracılığıyla sağladığımız sigorta hizmetinin işleyişinin düzenli seyretmesi için primlerin vaktinde ödenerek havuzda birikmesi ve bu sayede ihtiyaç duyulduğu durumlarda sigortanın devreye girebilmesi için süreç boyunca deneyimli uzmanlarımızla destek sunuyoruz. Ayrıca, internete özel fırsatlarımız üzerinden %50’ye varan indirimler uyguluyoruz. Ücretlere etki eden temel faktörleri öğrenerek sizler de prim tutarınızı yükselten detayların neler olduğunu saptayabilir, sigorta alım sürecinde teminatları buna göre değerlendirebilirsiniz.
Sigortaya yönelik verilen hizmet karşılığında alınan primler, güvence verilen durumlarda ödenecek maddi hasar desteği ve hizmete dair tüm maliyetleri içeriyor. Buna bağlı olarak alınan riskin boyutları da prim tutarı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip oluyor. Sigorta branşlarına bağlı olarak maddi ve bedeni hasarlara yönelik sunulan hizmetler de olumsuz durumların neticeleri gözetilerek fiyatlandırılıyor.
Poliçede yer alan teminatların kapsamı prime en çok etki eden faktörler arasında yer alıyor. Teminatlar arttıkça prim ücretleri de artış gösteriyor. Standart sigorta paketleri, devlet tarafından belirlenen azami tutarı aşmayacak şekilde sigorta şirketine bağlı olarak farklı fiyatlardan alıcılara sunuluyor. Ne var ki, kişinin ihtiyaçları doğrultusunda eklenmesini talep ettiği ekstra teminatlar poliçeyi daha geniş kapsamlı hale getirirken fiyatları da artırıyor.
Sigorta yaptırmak isteyen kişinin yaşı, cinsiyeti ve mesleği gibi tanımlayıcı özellikleri sigorta yapılacak durumlardaki risk oranlarını etkileyebiliyor. Taşımacılık sektöründeki birisi trafikte daha fazla riske maruz kalırken ileri yaştaki bir kimsenin sağlık sigortasında ihtiyaç duyacağı kapsamlar daha fazla olabiliyor. Bu değişkenlere bağlı olarak çıkarılan risk haritaları, şirketler için prim tutarlarını belirleyici etkenler oluyor. Tüm bunlara ek olarak, sigortanın kullanılacağı il de ücretleri büyük oranda etkiliyor. Yaşanan yere ait risk istatistikleri ve sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kurumlar ücretlerdeki değişimin sebepleri olarak öne çıkıyor.
Trafik Sigortası Prim Hesaplama
Zorunlu trafik sigortası prim hesaplama sırasında dikkate aldığımız değişkenler şu şekilde sıralanıyor:
• Hasar geçmişi
• Hasar talep sayısı
• Trafiğe çıkılan il
• Araç modeli ve markası
• Aracın yaşı
• Sürücünün deneyimi
• Sürücünün yaşı ve mesleği
Zorunlu trafik sigortası prim hesaplamada teminatların standart olması sebebiyle, poliçe kapsamı tutar üzerinde belirleyici bir rol oynamıyor. Trafik sigortalarında genel itibariyle sürücülerin hasar geçmişleri ve hasar talep sayıları prim ücretlerinin belirlenmesinde en fazla etkiye sahip oluyor. Primlere artış olarak yansıyan hasar geçmişinde 7 kademeli sistem üzerinden sürücünün risk grubu belirleniyor. Risk oranlarına göre sürücünün bulunduğu basamak saptanarak prim ücretinde gerekli düzenlemeler yapılıyor. En yüksek primi kaza riskini en çok taşıyan grup öderken trafiğe yeni çıkacak olan sürücüler de belli oranda risk taşıdıkları şeklinde ele alınıyor. Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak primlere artışlar veya hasarsızlık indirimleri yansıtılıyor. Sigortalının trafiğe çıkacağı il de trafik koşulları üzerinden kaza oranı belirlenmesinde göz önünde bulunduruluyor. En sık kaza raporlaması bulunduran illerde prim ücretleri yüksek seyrediyor. Sürücülerin mesleği itibariyle kaza riskine daha fazla maruz kalması ve reflekslerin azaldığı ileri yaşlarda olmaları prime etki eden değişkenler arasında bulunuyor. "Trafik sigortası neden yüksek çıkar?" öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.
Araç Kasko Prim Hesaplama
Kasko sigortası prim hesaplama sırasında dikkate aldığımız değişkenler şu şekilde sıralanıyor:
• Hasar geçmişi
• Hasar talep sayısı
• Trafiğe çıkılan il
• Araç modeli ve markası
• Aracın yaşı
• Aksesuarlar
• Sürücünün deneyimi
• Sürücünün yaşı ve mesleği
• Ek teminatlar
Hasar geçmişi, kasko primlerine en çok etki eden nedenler arasında yer alıyor. Primi yükselten değişkenler arasında araç modeli, markası ve aksesuarları bulunuyor. Üst model araçlarda karşılanacak maddi hasar daha fazla olduğundan primlere artış olarak yansıyor. Sigortalama sırasında kasko değer listesinde yer alan kriterler üzerinden aracın piyasa değeri belirleniyor. Son model araçlarda imalatçı ve ithalatçı firmaların satışa sundukları fiyat temel alınırken ikinci el araçlarda ise ilişkili siteler ve gazetelerdeki ilanlar baz alınıyor. Aksesuarların maliyetleri ve araç sahibinin poliçede kişiselleştirilmiş ek teminatlar talep etmesi de faturada artı olarak görülüyor. Poliçe yenilenirken hasarsızlık indiriminden faydalanabilen sürücüler, hasar talebinde bulunmuş olmaları halindeyse %20-60 oranlarında değişkenlik gösteren prim artışlarıyla karşılaşıyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Prim Hesaplama
Tamamlayıcı sağlık sigortası prim hesaplama sırasında dikkate aldığımız değişkenler şu şekilde sıralanıyor:
• Sigorta yaptırmak isteyenin yaşı, cinsiyeti ve mesleği
• Sigorta yaptırmak isteyenin genel sağlık durumu
• Genetik hastalıkları
• Tedavi seçenekleri (ayakta/yatarak)
• Doğum
• Ek teminatlar
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak genel sağlık sigortasına sahip olanlara sunulan tamamlayıcı sağlık sigortasında, kişiye dair bilgiler temel alınarak primler hesaplanıyor. Yaş, cinsiyet ve meslek grubuna bağlı olarak kişinin sahip olduğu hastalık veya kaza riskleri göz önünde bulundurularak sigorta primi belirleniyor. Kişinin var olan hastalıklarının da dikkate alındığı bu süreçte, anlaşmalı özel hastanelerde yatarak veya ayakta seçeneğini talep etmeleri durumunda prim ücretleri buna göre şekilleniyor. Doğum süreci ve diğer ek teminatların poliçelere dahil edilmesi de primleri artırabiliyor.